Anadolu’nun gizemli topraklarına, Kapadokya’nın eşsiz dokusuna adım atıyoruz. Derinkuyu yeraltı şehri, tarihin derinliklerine uzanan büyülü bir yolculuk sunuyor. Bu gezimizde, yeraltındaki sırları birlikte keşfetmek inanılmazdı.
Yeraltı şehri, taş oyma odaları ve labirent koridorlarıyla adeta bir zaman tüneli sunuyor. Derinliklerde kaybolurken, geçmişin izlerini sürmek ve bu tarihî mekanın yapılışı, amacı gibi sırlarını hakkında bilgiler almak bizleri geçmişe yolculuk yaptırdı.
Bilmeniz Gerekenler
Kapadokya Bölgesi’nin en ilgi çekici kültür varlığı olan irili ufaklı yeraltı yerleşimlerinin sayısı 150-200 civarı olarak biliniyor. Bu kaya yerleşimlerinin hepsi insanların yumuşak tüfün oymasıyla inşa edilmiştir. Yeraltı şehirleri insanlar kendilerini yabani hayvanlardan, savaşlardan güvence altına almak istedikleri için inşa edildi. Yüzlerce odadan oluşan bu yeraltı şehirlerindeki yaşam alanları, mekanlar, ibadethaneler, erzak alanları gibi yerler birbirine uzun galeriler ve labirent benzeri tünellerle bağlanıyor.
Derinkuyu Keşif
Derinkuyu yeraltı şehri’nin şuanlık bilinen derinliği yaklaşık 85 metredir. Bu yeraltı şehrinde kilerler, ahırlar, mutfaklar, kiliseler, dükkânlar, yemekhaneler gibi alanlar bulunuyor. Ayrıca 2.kattında misyoner okulu bulunmaktadır. Yüzeye bağlanan 55 metre derinliğindeki havalandırma bacası aynı zamanda su kuyusu olarak da kullanılıyor. 1965 yılında hizmete açılan Derinkuyu yeraltı şehrinin bugün yalnızca yüzde 10’u ziyaret edilebiliyor.
Yeraltı şehirlerin de en eski katlar genellikle ahır olarak kullanılan giriş katlarıdır. Bunun aslında en büyük nedeni hayvanları alt katlara çıkarmanın zorluğudur. Yazın da kışın da sıcak olan yer altı şehirlerinde genel olarak dükkânlar ve mutfaklar üst katlarda bulunuyor. Bölgeden elde edilen üzümlerin işlenerek şaraba dönüştürüldüğü şerbetçi dükkânları, üzümlerin kolay taşınması için çoğunlukla üst katlarda inşa ediliyordu. Mutfak sayılarına bakıldığında her ailenin mutfağının olmadığı ve mutfakları ortak kullandıkları görülmektedir. Mutfaklarda Kapadokya’nın kasaba ve köylerinde halen kullanılan “Tandır” adı verilen yemek pişirmeye yönelik ocaklar bulunmaktadır.
DERİNKUYU NEREDE
Nevşehir- Niğde karayolu üzerinde ve Nevşehir’e 30 km. uzaklıkta bulunan Derinkuyu ilçesindedir. Bu bölgeye Nevşehir merkezden dolmuşlar ile de gidebilirsiniz.