Akdeniz denince ilk önce Antalya geliyor akla, Antalya denince de bence Kaş. Kaş öyle ilginç öyle kendine has bir yer ki. Her gidişimde birbirinden farklı deneyimler yaşıyor, yeni yeni şeyler öğreniyorum desem hiç de abartmış olmam. Belki de bu yüzden her geçen yıl benim nezdimde daha da özel bir yere geliyor Kaş. 

 

Kaş, Fethiye ve Demre arasında yer alıyor. Beni ilk olarak denizinin mavisiyle etkilemeyi başarmış cennet bir yerdir. Deniz zaten mavi olmaz mı diyebilirsiniz, ya mavi ya turkuaz değil mi? Ama Kaş mavisi diye bir şey var ki bunu sadace Kaş’ta görürsünüz. Denizin o berraklığı Kaş’ın neresine giderseniz gidin aynı. O kadar çok koy var ki, bazılarına araçla ulaşabiliyorsunuz, bazılarına ise sadece tekne ile gidilebiliyor. Kaş’ın şöyle bir özelliği var, tatilciler olarak farklı zevklere hitap eden ayrı ayrı koy ve plajları, hem tatilci olarak gelenler için hem de meraklı gezginler tarafından keşfedilmeyi bekleyen mükemmel bir doğası var. 

 

Bu yazımda sadece koy ve plajlar değil, Kaş’ta yapılacaklara, köylerine, konaklama bölgelerine ve alışılmışın dışında konaklama ve tatil alternatiflerine de yer vereceğim.

Kaş Plajları ve Koyları

Kaş’a ilk defa geliyorsanız şunu bilmenizde fayda var ki Kaş’ta kum plaj sayısı çok az, çoğunlukla taşlık ve kayalık plajlardan ya da platformlardan denize girersiniz. Taşlar genel olarak sivri ve keskin değil, ama daha konforlu bir deniz keyfi için deniz ayakkabısı kullanmanızı öneririm. Kaya dibinden denize giriyorsanız mutlaka şnorkel kullanın, balıkları ve deniz canlılarını izlemenin keyfini çıkarın. Bu anlattıklarımdan gözünüz korkmasın, kum plajlar da var elbette. 

 

Kaş’a geleceklere önemli olduğunu düşündüğüm bir hatırlatma daha; buraya geliyorsanız ve buradan tatmin olmuş bir şekilde ayrılmak istiyorsanız kalacağınız süreye göre tatil planınızı iyi yapmanızı ve beklentilerinizi göz önünde bulundurarak koylara plajlara ulaşım, araçla geliyorsanız park durumu, çocukla geliyorsanız gidebileceğiniz plajlar gibi ufak bir ön araştırma yapmanızı öneririm. Ben sizin için bu konulara da diğer Kaş yazılarımda değindim, oradan da bakabilirsiniz.

1- KAPUTAŞ PLAJI

Kaş ve Kalkan arasında bulunan, dünyada da berrak ve turkuaz renkli sular listesinde en başlarda yer alan Kaputaş, yüksek kayalıkların denizle buluştuğu dar vadinin ucunda bulunması özelliğiyle tam bir doğal oluşum plajı. Plajı, alışılmış kum plajlarından farklı olarak, kum ve çakıl karışımıdır. Denizi birden derinleşir ve günün belli saatlerinde dalgalıdır, ama yüzme bilenler için rahatsız edici bir dalgası yoktur, aksine keyifli bir yüzme deneyimi de yaşatır, ancak yüzme bilmeyenler dalgasız saatlerinde girerlerse daha iyi olur. Yukarıdan bakıldığında altın rengi kumu ve turkuaz… Kaputaş Plajı Giriş Ücretlerini Gör>>>

2- KÜÇÜK ÇAKIL PLAJI

Herkese açık ücretsiz Küçük Çakıl Plajı, Kaş merkezden yürüyerek gidilebilecek tek koy ve merkeze en yakın yerdir. Denizinin tabanındaki küçük çakıllar bu plaja ismini vermiş ve Kaş’taki en küçük plaj denebilir. Halk arasında adı Küçük Çakıl Plajı olarak yerleşmiş ancak buraya ne plaj ne de koy diyebilirim. Oluşum olarak Kaputaş’a benzettiğim kayaların arasında kalmış bu ufak yerde kendinizi kanyon ağzından giriyor gibi hissedebilirsiniz. Kayaların arasında kalmış bir yer olduğu için denizi dönemsel olarak soğuk olabilir. Buraya merdivenlerle iniliyor, merkeze yakın olmasının yanında bu durumu da göz önünde bulundurmalısınız. İki yanında farklı işletmeler var, kayaların üzerine oturtulmuş ahşap platformlardan denize giriliyor. Merkezde bir otelde kalıyor ve yakın bir yerden denize girmek istiyorsanız, denizden çıkınca yemek yeri için çok zaman kaybetmek de istemiyorsanız burası sizin için uygun olabilir.

Kimler için uygun

Merkezde kalıyor olup, merkezden çok uzaklaşmadan ulaşım sorunu park sorunu yaşamak istemeyenler yürüyerek gidebileceği için uygun. Dar ve minik plajları seviyorsanız tam size göre. Çocuklu aileler gidebilir. Merdiven inip çıkma probleminiz yoksa tercih edebilirsiniz. Müzik ve eğlence seviyorsanız plajlardaki işletmelerden birinde gününüzü geçirebilirsiniz.

Kimler için uygun değil

Kaş’a gelip burada herkesin bilmediği farklı koyları keşfetmek ve kalabalıktan uzak olmak isteyenlerdenseniz ve araçla koy koy gezmeyi seviyorsanız burası sizin ilginizi çekmeyebilir. Merdiven inip çıkma probleminiz varsa ya da sevmiyorsanız sizin için daha uygun plajlar ve koylar var. Müzik sevmiyorsanız da sizin için uygun olmayacağını söyleyebilirim. Geniş ve uzun plajları seviyorsanız, hem denize gireyim hem gün batımından plajda yürüyüş yapayım diyorsanız burası size göre değil.

3- BÜYÜK ÇAKIL PLAJI

Küçük Çakıl’dan sonra denize girilebilecek Kaş merkeze en yakın plaj. Burası yol üzerinden de görülüyor ve gördüğünüz anda byüleyici güzelliğiyle dikkatinizi çekiyor. Zaten Kaş’a gelip de koylarından etkilenmemek mümkün değil. Kaş yollarında ilerlerken döndüğünüz her viraj gizli bir koya çıkıyor adeta, Kaş’ın güzelliği de buradan geliyor bence.

Büyük Çakıl Plajı hem geniş olması hem de misafirlerine özel otoparkı olması yönüyle çok tercih edilen bir plaj. Temizliğine ve suyun berraklığına zaten bir diyecek yok, ki bu Kaş’ın tüm koy ve plajları için geçerli. İçinde özel işletmelerin de olması çeşitlilik bakımından misafirlere de tercih özgürlüğü sunuyor.

Kaş’ın birçok plajı için de geçerli olabileceğini düşündüğüm bir husus; çakıllar sizi rahatsız ediyorsa deniz ayakkabılarınızı yanınza almakta fayda var. Plajı erişim kolaylığı sayesinde 7’den 70’e herkes rahatlıkla tercih edebilir. Burada gün batımı izlemek de bir harika ve bazı restoranlar akşam denizin hemen kıyısına masa koyuyor, gün batımına karşı yemek yeme deneyimi için de fevkalade bir yer.

4- SEYRET ÇAKIL PLAJI

Kalkan’a gidenlerin mutlaka önünden geçtiği plaj aynı zamanda Kaputaş’a da çok yakın. Mükemmel denizini anlatmaya gerek yok sanırım. Ufak da olsa bir otoparkı olan bu plaj eskiden özel işletmelerin elindeyken artık Kaş Belediyesi tarafından işletiliyor. Plaja giriş ücretsiz, yiyecek içecek ve tuvalet duş ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz tesis makul fiyatlarla hizmet veriyor. Genelde Kaş Fethiye arası yolculuk yapanların uğrak noktası. Plaj Kaş merkeze biraz uzak olduğu için farklı ve uzak koyları gezmek isteyenlerin sıkça tercih ettiği bir yer. Biz Kaş’tan Kalkan’a geçerken uğramayı tercih ediyoruz ve günün hangi saati olursa olsun buranın denizine girmeden geçmiyoruz.

Buraya gelmek isteyenler haritada konumu Seyrek Çakıl Plajı olarak da aratabilir.

5- AKÇAGERME PLAJI

Kaş’a gelen çocuklu ailelerin en çok merak ettiği ‘’Çocuklarla en rahat nerede denize girebilirim?’’ sorusunu Akçagerme Plajı yazımla cevaplayayım. Burası Kaş merkeze 3-4 km uzaklıkta halk plajı ve işletmesi de Kaş Belediyesi’ne ait. Kendine ait ufak bir otoparkı var ama yer bulmak için heryerde olduğu gibi buraya da çok erken saatlerde gelmek gerekiyor. Yol boyu da araçlar muntazam bir şekilde park edilebiliyor. Biz hiç park sorunu yaşamadık.

Kaş’ta kum plaj bulmak çok mümkün değil, kumluya en yakın plajlar Kaputaş ve Patara Plajları, onu tekrar belirteyim. Akçagerme Plajı diğer plajlar gibi çakıllardan oluşuyor, ilk girdiğinizde çakıl, ilerlediğinizde kum gibi düşünebilirsiniz. Plajın büyük olması hareket özgürlüğü sağlıyor. Dilerseniz şezlong şemsiye kiralayabiliyorsunuz. Akçagerme Plajı Detaylar>>

6- İNCEBOĞAZ PLAJI

Antalya denince Kaş demiştim, Kaş denince de Çukurbağ Yarımadası. Kaş’a gelmişseniz ’na gelmeden olmaz. Konaklama için de muhteşem bir yer olmasının yanında Yarımada’nın en inceldiği noktada yer alan İnceboğaz Plajıyla da ün yapmış yarımadadır.

Adını bulunduğu konumdan alan plaj, adanın en ince noktasının iki tarafında. Biri açık denize bakan kısmı diğeri ise kapalı koya bakıyor. Bence burası doğanın Kaş’a verdiği en güzel hediyelerden biri. Düşünsenize araçla yarımadayı geziyorsunuz ve bir anda her iki tarafınızda da muhteşem mavisiyle bir deniz beliriyor. İnceboğaz Plajı Detaylar >>

7 – ACISU HALK PLAJI

Suya girdiğinizde taşları sayabileceğiniz kadar berrak olan ufacık bir plaj. Aracınızı yol kenarına park ederek birkaç basamak inerek denize ulaşabiliyorsunuz. Ulaşım sorunu olmayan ücretsiz halk plajında Kaş Belediyesi tarafından işletilen bir büfe var, buradan yiyecek içecek ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Burada şezlong şemsiye yok, çok ufak bir yer olduğunu belirtmiştim. Kendi şemsiyenizi getirebilirsiniz.

Arada yakınlardan geçen teknelerin oluşturduğu dalgalar olabiliyor. Şezlong şemsiyenin olmadığı bu plajda tuvalet ve duş hizmeti var, buradan faydalanabiliyorsunuz. 

Share.
Dilek Tığlı avatarı

Özgürlüğünün peşinde, okumayı gezmeyi ve yazmayı seven bir öğretmen...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Comments
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x